Eftersnack V75: Very Kronos glänste i höstrusket

Årets stora uppgift var över innan den ens hade börjat.
På lördagen fick Very Kronos lite revansch i busvädret på Sundbyholmstravet.
– Det är en av de absolut bästa treåringarna jag har kört, sade Erik Adielsson sedan råtalangen fått visa sitt kunnande för V75-publiken.Fyra miljoner kronor väntade i vinnarcirkeln i Svenskt Travkriterium på Solvalla 1 oktober.
Very Kronos var spelad till en av favoriterna efter en imponerande försöksvinst.
Men redan i uppkörningen bakom startbilen stod det klart att hästen inte skulle få mäta krafterna med sina främsta kullkamrater.
Very Kronos galopperade hejdlöst och var borta innan loppet ens startat.
På lördagen var hästen tillbaka på banan och Erik Adielsson visade med all önskvärd tydlighet vilken överlägsen häst han ansåg sig sitta bakom.

– Det var en hemsk upplevelse för alla inblandade förra gången, just då är man förkrossad, sade segerkusken innan han kommenterade segern:

– Han hade ett annat bett idag som gör att han inte bryr sig när man tar i honom. Problemet är att han inte bryr sig när man tar i honom…, förklarade Adielsson det faktum att ekipaget denna gång var nästan 50 meter bakom fältet i uppkörningen bakom bilen och gav åtminstone ett tillägg i förgåva till sina konkurrenter vid startlinjen.

”Ruskig kapacitet”
Men det spelade ingen roll. Dryga varvet från mål hade Very Kronos nått fram utanpå ledande Chianti och över upploppet syntes klasskillnaden gentemot konkurrenterna.– Det är en av de absolut bästa treåringarna jag har kört. Jag vände upp pisken 700 kvar, pang sa det bara så hade han en halv längd på ledaren. Han har ruskig kapacitet, avslutade Adielsson medan tränaren Svante Båth fyllde i:

– Det blev kanske lite väl mycket tappstart, men det gick vägen ändå. Det är underbart att se hästen.

Lördagens 100 000 kronor var kanske inte mycket till plåster på såren, men även om det bara står 345 500 kronor på kontot får en av landets främsta treåringar i alla fall gå till vintervila med en seger i ryggen.

”Överlägsen i den här klassen”
Ett ihållande iskallt snöblandat regn ställde inte bara till det för startbilen som fick bytas ut utan även för ledarhästarna där ingen var i närheten av att hålla till mål.Favoriten Springover såg ut att vika ner sig enkelt i V75-prologen, men faktum är att ingen spetshäst under dagen förmådde toppa hans fjärdepris.

Segern gick till Cab Hornline som parerade en startgalopp och sedan kontrollerade fältet från dödspositionen.

– Han bryr sig inte så mycket om var han sitter i loppen och ska man vinna får man köra på det här sättet. När jag begärde lite mer på upploppet så klev han bara ifrån, mös Per Lennartsson.

Övriga vinnare bidade sin tid i ryggar där ett extra plus ges till Morten Waages Track Angle som formligen brisade runt sina konkurrenter i fjärdespår.

– Det här var bland de enklaste segrar jag tagit på länge. Han är överlägsen i den här klassen, det är inget annat, berömde körande Kaj Widell.Tangerat banrekord
Men höstrusket avskräckte inte kuskarna från att trycka på gaspedalen och allra snabbast gick det som sig bör i gulddivisionen.
En märklig omstart föranledde loppet där ledande Charrua Forlan tvingades varva på 1.10,6.
Det bäddade för Reijo Liljendahls spurtkanon Nadal Broline som såg tämligen obrukad ut då han tangerade banrekordet på 1.10,8/1 640 meter autostart i händerna på Ulf Ohlsson.

– Det här är en av mina absoluta favorithästar. Idag var det inte slutsålt i mål heller, förklarade landets blivande kuskchampion.

2000-talets segerrikaste kusk Björn Goop klev däremot segerlös ur sulkyn, men fick se Sandra Eriksson sätta dit stallets Glenn Boko i lärlingsloppet.

Timo Nurmos treåring Eelis var överlägsen sina mer rutinerade konkurrenter i lägsta klassen medan Peter Untersteiner revanscherade sig för favoritförlusten i inledningen genom att sätta dit omgångens stora skräll Staro Ivy League.

Det hjälpte upp V75-värdet 40-falt vilken renderade i utdelning på 225 595 kronor för sju rätt.