Eftersnack V75: Världsrekord och glädjetårar på Solvalla

Villiam blev kung och Candy la Marc drottning när Svenskt Trav Kriterium och Oaks avgjordes på Solvalla under söndagen.
De två herrarna bakom bedrifterna torkade båda tårar efter loppen.
– Jag tror att det är det största, sade en sällsynt tagen Timo Nurmos sedan Villiam slaktat sin träningskompis Readly Express världsrekord över lång distans.


För två år sedan vann Timo Nurmos-tränade Readly Express Svenskt Travkriterium på 1.12,8.
Ett förkrossande löpnings- tillika världsrekord över lång distans för treåringar.
Ett rekord som på söndagen blev utraderat med ännu större marginal.
Villiam travade 1.12,0/2 640 meter i en ursinnig styrkedemonstration!

– Hästen var jättefin i en provstart innan tävlingarna. Då bestämde jag att satsa framåt direkt och när vi kom till ledningen kändes det väldigt bra. Han tävlade barfota och med rycktussar för första gången idag och det blev en växel till, förklarade körande Jorma Kontio, som satte kronometern på 1.12,6 vilket blev tiden för de båda varvningarna.

Redan där var världsrekordet dödsdömt och när Villiam sedan tvingades öka farten för att förvara sig mot ettrigt spurtade Coin Perdu blev det inte en putsning, utan ett rekordkross.

– De tränar bredvid varandra, alla snabbjobb. Jag tror att de peppar varandra, förklarade Timo Nurmos när han ombads jämföra sina två senaste kriterievinnare.

Men för Nurmos var det här mer än ännu ett världsrekord och ännu en kriterieseger.
Som uppfödare och ägare till Villiam märktes det tydligt att detta betydde lite extra för treåringsexperten som nu vann Svenskt Travkriterium för sjätte gången sedan 2006, bara det en makalös bedrift!

– Jag tror att det här är det största. Egen uppfödning och egen häst, det är mycket känslor, sade Nurmos innan rösten stockade sig för en stund.Döpt efter farfar
Villiam är fallen efter Nurmos stjärnsto Gold Strike som vann elva av sina första 13 starter inkluderat Finlands största lopp för inhemska hästar, Suur-Hollola.

Hennes två första avkommor har båda förolyckats. Den tredje döpte Timo Nurmos efter sin farfar.

– Han dog i kriget, jag träffade honom aldrig. Men när hästen föddes såg jag direkt att han skulle bli en stjärna.

Skötaren Fredrika Sandberg berättar hur det är att ta hand om denna stjärna, numera tidernas snabbaste treåring över lång distans.

– Han har det lilla extra. Han är så oerhört fin och klok att köra. Det märks tydligt att han är snäppet smartare än många andra hästar. Det är en fröjd att få sköta en så fin häst och det här är det största jag varit med om. Det betyder väldigt mycket, att allt jobb och slit ger resultat.

Resultatet i detta fall var fyra miljoner kronor eftersom Villiam kvarstår i Premiechansen och således tävlade om dubbla prispengar.
Detsamma gäller de två andra på prispallen; Coin Perdu som svarade för makalös prestation efter att ha travat loppet i andraspår, och Husse Boko som släppte ledningen.

”Fullständigt fantastiskt”
Om kriteriet blev en styrkedemonstration så blev damernas motsvarighet en uppvisning i tempoväxling.
Candy la Marc var särklassigt snabbast bakom startbilen i Svenskt Trav Oaks och visade sedan samma egenskap på upploppet sedan körande Erik Adielsson gett ifrån sig kommandot till favoriten Dibaba 1 300 meter från mål.– Det var inte självklart att släppa och det är alltid en chansning. Men det hade gått fort i det läget. I efterhand var det rätt, konstaterade Adielsson, sedan Candy la Marc i princip exploderat förbi en snopen Dibaba den sista biten.

Precis som Villiam är Candy la Marc uppfödd, ägd och tränad av samma person.
Men i detta fall rör det sig inte om en av landets mest etablerade tränare, utan en riktig doldis för den svenska travpubliken.
För Lars Marcussen med nio hästar på träningslistan var det sannolikt en livsomtumlande händelse.

– Jag fattar ingenting. Det är fantastiskt, fullständigt fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har 300 i puls, jag såg inte loppet. Det är så stort, så stort, sade den till synes chockade 55-årige danske amatörtränaren.

Mer sammanbiten var Roger Walmann vars favorit Dibaba länge såg ut att ha loppet i sin hand.

– Hon gjorde ett jättefint lopp, men förlorade mot en som fick en bättre resa. Jag är nöjd med hästen, men självfallet inte med att bli tvåa.
Faktum är att de båda fick lika stora prispengar eftersom Dibaba var den enda av de två i Premiechansen, 1,4 miljoner kronor.