Eftersnack V75: Sofia skrev historia med dubbla SM-tecken


Missa aldrig mina InläggGilla Trav med ErlandFacebook!


Monté-drottningen Sofia Adolfsson valde bort sin gunstling Nantucket framför Candor Hall, vilket visade sig vara rätt när hon sluggade sig förbi 100 meter före mål.
– Helt fantastiskt. Jag har mått så himla dåligt hela veckan. Det har varit sådant hysteri med Nantucket. Nu känns det som att allt släppte, sade Adolfsson.– Nantucket var och är nog den häst jag håller högst ännu så länge, vi har upplevt så otroligt mycket tillsammans. Men nu visade det sig att jag red rätt häst idag. Otroligt för en liten amatör som jag att få rida sådana hästar.

Björn Goops pansarvagn har levt på styrka och inställning genom hela karriären, men med sadel istället för sulky tycks även snabbheten ha förbättrats.


Amatörlicens eller inte.
Om montésporten varit lika stor som sulkysporten i Sverige hade Sofi Adolfsson förmodligen varit ett lika aktat namn som Candor Halls tränare, Björn Goop.
Nu får landets främsta montéryttare nöja sig med att ha skrivit in sig historieböckerna när hon vunnit det första montéloppet ingående på V75. Samt dubbla SM-tecken då hon tidigare under dagen red Supreme Court till seger i Montéryttar-SM.


Readly Express är ny svensk mästare i trav.
Timo Nurmos femåring motsvarade alla förväntningar i SM på Åby.
Nu ska fenomenet erövra Europa.
– Det ska bli kul att prova i Paris, sade kusken Jorma Kontio.

2015: Sveriges bästa treåring.
2016: Sverige bästa fyraåring. Europas bästa fyraåring.
2017: Sveriges bästa femåring. Europas bästa femåring. Sveriges bästa häst.

Ungefär så skulle man kunna summera Readly Express smått otroliga karriär till dags dato sedan han programenligt hemfört SM på Åby.
Hästen som tidigare hade Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt, Jublieumspokalen och Europeiskt Femåringschampionat på meritlistan frälste på lördagen åter sina många beundrare.Visserligen blixtrade Västerboonthenews förbi från start, men Jorma Kontio var kvickt ute i andraspår och fick överta taktpinnen efter ett halvvarv.

Men kampen var inte över för det.
En väl löpsugen Digital Ink på utsidan gjorde att farten skruvades upp och 1.13 vid varvningen blev 1.12,2 efter två kilometer.
Det är tufft tempo även för ett fenomen och Readly Express tvingades snudda vid sitt eget världsrekord för att svara förbluffande starke Västerboonthenews upploppet ner.
1.11,8/2 640 meter autostart stannade klockorna vid denna bistra oktoberkväll, tiondelen från vad Readly Express noterade på Axevalla i juli.

– Hästen är bra hela tiden och gjorde ett jättebra nu också. Jag laddade lite i starten, och efter 50-100 meter var vi ute i andraspår. Sedan var det enkelt att köra. Han svarade själv över upploppet. Allt var normalt, men hästen är inte normal, förklarade Kontio.Mot Prix d’Amerique
För att lägga titeln Europas bästa häst till samlingen ovan krävs att Readly Express kan besegra Bold Eagle och det övriga franska laget i Prix d’Amerique i januari.
Och uppladdningen dit börjar nu.

– Det ska bli kul att prova i Paris. Han har potential att möta de allra bästa. Hästen passar på distansen (Prix d’Amerique) och det ska bli roligt att köra honom på stora banan (Vincennes), fortsatte segerkusken.

Senast en svenskfödd häst segrade i Frankrikes största travlopp var Maharajah 2014.
Precis som Readly Express vann han alla stora lopp som unghäst, men behövde fyra försök för att betvinga fransmännen i deras lejonkula.
Sista söndagen i januari får vi förhoppningsvis svaret om svensk travsports nya megastjärna redan nu är redo att ta det avslutande steget upp på travtronen.”Det största jag har vunnit”
Om Readly Express, och möjligen även Candor Hall, laddar för en vinter i Paris så har Super Ariel gjort motsatta resan.

Kennet Häggströms sto lämnade Sverige som silverdivisionshäst sommaren 2015 och återvände nu med tre miljoner på kontot och en hårdhet hennes konkurrenter i Sto-SM saknade.

Micael Melander körde hästen i de tolv sista starterna på svensk mark och återfick förtroendet drygt två år senare.
Resultaten blev en skolboksstyrning i rygg på favoriten Nancy America där Super Ariel såg ut som en bomb redo att brisera och gjorde precis det när hon fick sträcka ut över Åbys open stretch.– Det är en otrolig känsla att bli svensk mästare. Hon har varit så bra i Frankrike och att komma hem och göra ett sådant lopp… Det är grymt. Det här är det största jag vunnit, utbrast tränare Kennet Häggström.Jackpot på lördag
I övrigt gick V75-omgången i favoriternas tecken förutom att Anders Svanstedt satte dit Viking’s Topline i dagens på förhand öppnaste lopp.
Handsome BradMasterglide och Cab Hornline dominerade alla sina lopp från ledningen där extra plus går till den sistnämnda som tvingades varva på 1.09,7, men ändå orkade hålla undan på nya rekordet 1.10,1/1 640 meter för Per Lennartsson.Det var spiken i kistan för alla som hoppades på utdelning på fem rätt.
Nu understeg denna jackpotgränsen vilket innebär att nästan 21 miljoner kronor flyttas vidare till kommande lördag på Örebrotravet, där det väntar 40 miljoner kronor enbart i sjurättspotten att slåss om.