Eftersnack V75: Propulsion lös starkast i midnattssolen

Daniel Redén regerar i trav-Sverige.
Propulsion försvarade sin titel i Norrbottens Stora Pris med stallkamraten In Vain Sund på tredje plats.
Whitehouse Express vann silverdivisionen.
– Vilka djur…! Otroligt bra, sa Solvallatränaren och rusade iväg för att ge Propulsion en kärleksfull bamsekram efter miljonsegern.I 18 gradig sommarnatts-värme och midnattssol försvarade Propulsion sin titel i Norrbottens Stora Pris. Den sexårige hingsten, som var tvåa i Elitloppet för tre veckor sedan, imponerade stort och vann trots att han tvingades gå utvändigt ledaren Mosaique Face hela vägen.
In på upploppet var det inget snack och Propulsion mer eller mindre käkade upp ledaren i ett nafs och hade sedan även kraft att försvara sig mot Oasis Bi som fick fritt invändigt.

Örjan Kihlström uppfattade faran invändigt och bara ett 20-tal meter före mål ryckte han det norska huvudlaget och Propulsion sträckte på sig vad som behövdes.
Segertiden blev 1.10,8 över distansen 2 140 meter, autostart – nytt banrekord på Bodentravet.– Det är bra att göra det, utan någon som helst hjälp, från dödens. Han kändes väldigt fin genom slutsvängen, men blev lite bekväm när han kom först och jag fick dra ner norsken. Det är en ruggigt fin häst som har allt utom startsnabbheten, sa Örjan Kihlström.
Tränaren Daniel Redén var tagen efter segern som var värd en miljon kronor.

– Nu fick han kämpa… Han kliver fram och plockar ner en häst som Mosaique Face och håller undan för de andra.

Daniel Redén kunde även räkna in In Vain Sund som trea, ett tredjepris värt 200 000 kronor.

Tvåa blev Stefan P Petterssons Oasis Bi med Kim Eriksson i sulkyn och det var en lycklig kusk trots den knappa förlusten.

– Vilken jävla häst, jag har sådan gåshud. Han är häftig den här. Han tog fyra meter på ett steg kändes det som när luckan kom. Fina gamla hästar i superskick. Det är sådant här man lever för, sa Mantorpkusken som var så glad efter andra priset att han inte kunde sluta skratta.Kihlström måttade in segern
Örjan Kihlström var även favorit med Daniel Redén-tränade Whitehouse Express som precis som Propulsion fick segerdefilera på Bodentravets största dag för andra året i dag.
Och vilket race publiken bjöds på i V75-inledningen.

Örjan Kihlström styrde fram utvändigt ledaren Officer C.D. och Robert Bergh varvet från mål och sedan handlade det bara om två hästar.
500 meter från mål ryckte Robert Bergh både det norska huvudlaget och huvan och Officer C.D. fick direkt ett par längders lucka, men Whitehouse Express sög sig hela tiden närmare sista biten in mot mål måttade Örjan Kihlström kyligt in segern.
Robert Bergh var självkritisk att han ryckte sina ”extraväxlar” redan 500 meter från mål.

– Han svarade enormt på norsken, hade jag vetat det hade jag sparat den 200 meter till. Min häst gjorde ett enormt lopp, det var jag som tabbade mig, sa Åbytränaren.

Örjan Kihlström var förstås nöjd med segern i silverdivisionen som var värd 125 000 kronor.

– Det vart väl en riktigt match i publiken smak, en riktig duell mellan två bra hästar. Det är en mysig häst, sa segerkusken om vinnaren.

Sju rätt på V75 gav 10 459 kr, sex rätt 80 kr, men ingen utdelning på fem rätt. Det innebär jackpot nästa helg på Kalmartravet (söndag) med chans på 38 miljoner kr till en ensam vinnare med sju rätt.