Eftersnack V75: Nuncio och Tarzan reste sig på nio

Prix d’Amerique-drömmen lever.
Nuncio och Tarzan tog gruvlig revansch och reste sig på nio efter floppen i sin senaste start när han på lördagen vann gulddivisionen på Bergsåker.
– Jag kan egentligen inte finna ord för en sådan underbar häst som han är, sa topptravarens ägare, tränare och kusk Stefan Melander.Fixstjärnan Nuncio gjorde en med sina mått mätt mycket slät figur när han för två veckor sedan slutade femma i V75 på Örebrotravet. När han nu var tillbaka på banan i ett kylslaget Sundsvall visade han att han fortfarande är att räkna med, och att drömmen om seger i vinterns stora travdrabbning, Prix d’Amerique i Paris, lever.

– När Örjan kom i sista sväng behövde jag inte säga till utan Nuncio gjorde allt själv, bet tag i bettet ordentligt och upploppet ner var åkandes, sa Stefan Melander.

Solvallatränaren körde offensivt från spår sex bakom startbilen och via en inledande kurva i tredjespår och en långsida som första häst i andraspår kunde Nuncio glida till ledningen i den andra svängen. Kort senare sände Örjan Kihlström fram tuffaste utmanaren Tobin Kronos utvändigt och det var tätduon som gjorde upp under slutrundan.

På den sista bortre långsidan blev det lucka ner till bakomvarande ekipage och Tobin Kronos såg kaxig ut utvändigt om Nuncio när hästarna dundrade in i slutkurvan. Men Nuncio hade läget under full kontroll och stegade enkelt undan till seger på 1.12,0 över 2 140 meter.– Han är en fantastiskt häst, en grym häst, sa Stefan Melander, som siktar på att ha Nuncio på absolut topp sista söndagen i januari, när Prix d’Amerique avgörs på Vincennes.

– Det var jätteviktigt att han fungerade i dag, och framför allt att han hade så mycket krafter kvar i mål. Nu åker vi hem och tar det lite lugnt. Det vore jättebra om det inte blir någon vinter så att han kan träna på ett tag till hemma, men vi får se vad som händer med honom. För mig och Cattis är han i alla fall världens bästa häst, sa Stefan Melander innan han och sambon Catarina Lundström begav sig hem mot Enköping med sin ögonsten.Segersviten bruten
Klass II spurtades hem av Henrik Larsson-tränade Global Trader och dennes kusk Örjan Kihlström såg också till att bryta segermaskinen Izzys åtta triumfer långa svit när han sände Reijo Liljendahls Barbara L.Hanover till ledningen varvet från mål i stoloppet.

– Det kändes bra att ge sig iväg före Izzy och se vad som skulle hända sedan. Tryggt kändes det inte med Izzy på utsidan, hon är en jättebra häst, men det ökade chanserna för vår del att vi kom till ledningen, sa Solvallakusken sedan Barbara L.Hanover enkelt försvarat ledningen in i mål.

Även Björn Goop bokförde sig för en V75-dubbel. Han gästade Bergsåker med två egentränade hästar och först ut var Bryssel som tog en mycket enkelt seger i bronsdivisionen efter att Goop fått bestämma tempot i ledningen.– Jag ville inte att det skulle bli någon speeduppgörelse så jag ökade undan för undan och han klarade det bra, sa Färjestadtränaren.
Joe Martini fullbordade sedan stalldubbeln när han vann klass I från positionen i rygg på ledaren.Första V75-segern med favorithästen
I silverdivisionen visade Peter G Norman-tränade Valeur att han trivs utomordentligt med Sandra Nordemo i sulkyn när han trots större delen av loppet utvändigt om ledaren vann enkelt.– Han är helt otrolig, jag är i chock! sa segerkusken efter karriärens första V75-seger.

På V75 landade sjurättsutdelningen på 49 446 kronor. Sex rätt gav 464 kronor och för fem rätt fick man 55 kronor.