Eftersnack V75: Persson till 2000 och cirkeln är sluten

Förra helgen var det nära att han tog sin 2 000:e seger i det norska kallblodsderbyt.
Den lät vänta på sig till lördagen på Bollnästravet då 58-årige Jan-Olov Persson fick jubilera i Dubbelcupen på V75 tillsammans med B.W.Sture.

– Det här var faktiskt ett bättre tillfälle, för det var här i Bollnäs jag körde min första häst Skarpjänta för exakt 40 år sedan. Så det kunde inte bli bättre regisserat.2 000 segrar som kusk är en gräns svår att nå för de allra flesta.
Om man som Jan-Olov Persson inte kör så mycket och länge drivit ett stort travstall är det en ännu större bedrift..

När Tand Kraft förra helgen åkte dit i de sista stegen i det norska derbyt laddade Hagmyren-tränaren om och kom igen i ett mindre lopp.

I Dubbelcupens final var planen att snabbt ta sig till ledningen och sedan stanna där med starke fyraåringen B.W.Sture. En plan som höll på att grusas direkt.
B.W.Sture – en tung favorit spelad på 49 procent – tog ett snedsteg i starten.– Han höll på att hoppa’ direkt när jag vände upp från start. Men sedan tog han i bra och det kändes som att det skulle bära hela vägen när vi kom till ledningen, sa jubilaren Jan-Olov Persson.

Kallblodssportens store PR-man i Sverige har tränat fram många miljonärer och mångmiljonärer som gått vidare i aveln.
Mest känd är förstås Persson för den egna uppfödningen Järvsöfaks, tidernas främste kallblodstravare med världsrekordet 1.17,9, 201 segrar och dryga 22 miljoner insprunget.
Jubileumshästen B.W.Sture är passande nog en häst efter den stora avelsmatadoren.”Bonnpojk från Järvsö”
Jan-Olov Persson har jobbat hos Stig H Johansson, Gunnar Nordin, Gunnar Melander, Sten Gradling och Berth Johansson.
1985 blev han proffs på Hagmyren och i fjol kom tränarseger 2 000. Nu uppnåddes 2 000 som kusk.

– Jag trodde aldrig att man skulle komma upp i tvåtusen segrar. Redan när jag passerade tusen tyckte jag att det var fantastiskt bra gjort för en bonnpojk från Järvsö.Överraskande ledare
Peter Untersteiner hade med sig fem hästar från Halmstad och tog en tränar- och kuskdubbel på V75.

Hollandsfödde Generaal Bianco har visat oerhörda speedresurser sedan han kom till Halmstad i slutet av maj. I brons kom femte seger i sjätte starten sedan fyraårnigen överraskat med att ta ledningen från innerspåret. Generaal Bianco vann på ett mycket mersmakande sätt.

– Innerspår ville jag ju inte ha med honom eftersom han blev het den enda gången jag laddat från start. Men han var så lugn och trygg hela dagen att jag gav honom signal direkt. Sedan sprang han bara och klippte med öronen, sa Peter Untersteiner, som även vann silverdivisionen från ledningen i egenskap av storfavorit med nyförvärvet Springover.