Eftersnack V75: Caddie Lisieux sprintdrottning i Halmstad

Caddie Lisieux är tillbaka.
Den fyraåriga kulldrottningen vann på lördagen Stosprintern i Halmstad.
– Det är kanske kaxigt att göra segergest när man vinner med en nos men jag var rätt säker, sa kusken Kenneth Haugstad.Sedan hon vann årsdebuten hemma på Solvalla i mars gick det grus i maskineriet för Caddie Lisieux och inför lördagens V75-tävlingar hade hon gått segerlös ur fyra lopp i rad. Men i uttagningsloppet till Stosprintern för två veckor sedan visade hon att hon är på gång och i finalen var hon enastående. För första gången utan skor på hovarna flög det fyraåriga toppstoet lågt över Halmstadtravets upplopp.

– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka, jag var här i Halmstad i tio års tid innan jag började hos Roger, och det är fantastiskt att vinna den här dagen när det är så mycket folk och särskilt med den här hästen. Hon har haft mycket stolpe ut och strulat till det för sig i de större sammanhangen, men i dag funkade det, sa Kenneth Haugstad.

Det såg emellertid länge mörkt ut för Caddie Lisieux som hade fullt sjå att hänga med som sista häst i kön. I slutkurvan satt hon fortfarande sist med ett till synes ointagligt avstånd fram till täthästarna. Men de senare var märkta av det höga tempot och när Kenneth Haugstad kastade loss Caddie Lisieux katapultspurtade hon längst ut i banan och på mållinjen var hon först.– Det finns en mycket stor framtid för den här hästen. Som treåring kördes hon lite för hårt och nu har vi bestämt att köra henne bakifrån. Jag tror att vi kan bygga upp henne till ett riktigt elitsto.
Segertiden 1.10,6 över 1 640 meter med autostart är både löpningsrekord och banrekord för fyraåriga ston. Förstapriset uppgick till 683 816 kronor och den slanten bärgade Caddie Lisieux före Bugatti Brick och Lavidaloca de Vie.

Svenskt rekord trots galopp
Även i gulddivisionen fick publiken se en mäktig prestation. Italienske topphästen Ringostarr Treb gjorde första starten för Jerry Riordan och Halmstadtränaren har förvaltat pundet väl. Hästen gjorde en häpnadsväckande prestation när han trots stor galopp i ledningen i första sväng kom tillbaka och spurtade till enkel seger.
– Efter galoppen tänkte jag bara köra runt och ge honom ett rejält träningspass. 600 kvar lyfte jag ut honom för att han skulle få gå lite och i sista sväng flög han, sa kusken Wilhelm Paal.
I mål stannade klockorna på 1.10,6 över 2 140 meter med autostart, svenskt rekord för utländska hingstar och valacker.
– Och han gjorde det mycket lätt. Det är en superhäst det här, sa Paal.

Bergh bjöd på show
Helgens stora segerherre Robert Bergh, vars Diamanten vann Sprintermästaren på torsdagen, hade stor show i bronsdivisionen. Han körde till ledningen med högkapable Nobel Amok från spår fem bakom startbilen och där fick hästen mata på ordentligt. Varvet nåddes på 1.11,3 och det stenhårda tempot till trots lämnade femåringen konkurrenterna i slutkurvan. I mål visade klockorna 1.11,3 över 2 140 meter.
– Jag brukar inte vilja köra så där fort men han kändes så bra på varvet så då tänkte jag att jag klämmer till. Jag har en härlig helg bakom mig och det var skönt att avsluta så här, sa Bergh.

Styrkedemonstration av Tjacko Zaz
I silverdivisionen var elitloppshästen Tjacko Zaz tillbaka som en vinnare efter två raka galopper. Och sättet hästen vann på var respektingivande. I sulkyn satt Johnny Takter och han körde på säkerhet från start innan han gled till ledningen varvet från mål. Därifrån utklassade Tjacko Zaz konkurrenterna och vann till synes helt obrukad med tussarna kvar i öronen på fina 1.10,1 över 1 640 meter med autostart.
– Jag håller honom jättehögt. Han är bara fem år och under utveckling. Det är svårt att säga hur mycket han kan utvecklas men han har redan gjort en riktig resa och det är häftigt med sådana hästar, sa tränaren Timo Nurmos.
– Det är sällan man sitter och åker häst men det gör man faktiskt med den här. Det ska bli intressant att se honom framöver. Han är en fantastisk häst, sa Johnny Takter.

För övrigt noterades att…
…Bålsta Palema överraskade sin tränare Pär Hedberg genom att pipa till ledningen i klass I från spår fem i volten och sedan stega undan till säker seger med Mikael J Andersson i sulkyn.
…Åbylärlingen Maxime Marais tog hem finalen av Wången Cup med Mats Olssons-tränade Snow Angel.
…ledande Athos Race varvade på för klassen oerhört snabba 1.09,4 i klass II, vilket bäddade för spurtseger för J.H.Mannerheim och hemmasonen Johan Untersteiner.
…11 650 personer njöt av både solsken och fantastisk travsport.
…det italienska toppstoet Shadow Gar håller formen. Utanför V75-spelet tog den Erik Bondo-tränade sexåringen sin tredje raka seger tillsammans med Jorma Kontio.