Eftersnack V75: Bergh och Kadettens chockseger

Efter chocksegern med Kadett C.D. på Solvalla tillåter han sig att drömma.
Halvt på skämt drar Robert Bergh scenariot som skulle kunna ge en seger i finalen av Olympiatravet på hemmabanan Åby om några veckor.
– Det känns som att jag skulle behöva ha något av spåren ett till fyra igen med honom. Och använda stretchen. Då kanske vi står där!Elitloppet och en rad kriterier, derbyn och andra storlopp.
Robert Bergh har vunnit det mesta – men aldrig Olympiatravet.
Det är dagen efter storsegern på Solvalla i den första av fyra delfinaler inför finalen på Åby lördagen 29 april och den nyblivne västkusttränaren Robert Bergh är glad över uppståndelsen.

– Jag gläds med hästen, personalen och inte minst ägaren Svante Stockselius, som nu får gå och suga på det här i en hel månad och sedan åka ner på Olympiatravet. Det kan inte bli så mycket bättre som hästägare, säger Bergh.

Kadett C.D. har hunnit bli tio år och vann nu sitt första lopp sedan augusti 2014. Detta efter en resa i rygg ledaren och lucka på upploppet.

Storfavoriten Nuncio spurtade in till andraplatsen och fick ett wild card till finalen av Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
Gammel´n Kadett C.D. ordnade en plats den ”riktiga vägen”, med en seger. En 63-oddsare på vinnarspelet.
Charles ”Challe” Berglund, guldmedaljör i OS i ishockey 1994, var en av gratulanterna efter loppet och talade om en knockout.


– Det var lite roligt före loppet då jag och Jon Walter Pedersen stod och pratade ganska länge på stallbacken om hur den här månaden skulle bli för honom med det här loppet fram till finalen. Två timmar senare är det jag som står i vinnarcirkeln där med Kadetten, säger Robert Bergh och skrattar.

”Slog ju Timoko lätt”
Robert Bergh stannade kvar i Stockholm över natten med sambon Therese.
Dottern Isabella tog på lördagskvällen plats på hästbussen tillsammans med passhästen Kadett C.D. tillbaka till gården i Hajom, belägen cirka fem mil söder om Göteborg.

Någon seger hade han förstås inte räknat med. Kadett C.D. var ändå värd framgången menar han. En tioåring som hade sin bästa period i livet som fyraåring hösten 2011 då han på tog hem Europaderbyt och en Breeders’ Crown-final. Allt inom loppet av en månad.

– Senast han var i form slog han ju Timoko lätt i Europaderbyt liksom. Sedan har det inte blivit någon bra säsong efter det tycker jag.
Bergh menar att Kadetten hittat en helt annan spänst på slutet efter en problemfri vinter med massor av uppbyggnad.

– Det har blivit så bra allting på slutet. Förr har han sprungit och brutit neråt lite grand i svängarna, kunnat galoppera i sista sväng och i fjol höstas började han rulla till slut i loppen. Vi har liksom haft svårt att greppa vad det berott på hela tiden eftersom han känts så bra hemma.

Du sa i vinnarcirkeln något om ”killen som gjorde det igen”. Om du utvecklar det.
– Jag tycker att det är kul för hästen att han fick vara med på den stora scenen igen. Såna här hästar känner ju verkligen av när de är på den scenen också. Och mår bra av uppmärksamheten.

Olympiatravet rullar vidare med deltävlingar på Jägersro, Romme och Umåker. Ska du försöka kvala in fler hästar?
– Jag ska prova Nahar i Umeå 22 april. Vi vann ju uttagningen där i fjol och gick direkt till finalen. Nu till helgen får Uzo Josselyn vara med på Jägersro, men det är inget starkt kort utan vi är med mest för loppets skull.

Vad säger du om att vinna finalen med pånyttfödde Kadett C.D.?
– Ha-ha. Det blir tufft. Det känns som att jag skulle behöva ha något av spåren ett till fyra igen med honom i så fall. Och använda stretchen. Då kanske vi står där!