Eftersnack Elitlopp: Timoko visade att gammal är äldst

2014 vann han Elitloppet som favorit.
På söndagen gjorde franske Timoko det igen – och visade att gammal är äldst när han besegrade storfavoriten Bold Eagle, som alla trodde skulle vara oslagbar.

– Det är en krigshäst det här. Att han kommer tillbaka som tioåring är inte normalt! sa en glad Björn Goop i segerdansen efter loppet med Timokos tränare Richard Westerink inför dryga 30 000 personer på Solvalla.Årets upplaga av Elitloppet på Solvalla fick en mycket överraskande upplösning.

Efter uttagningsloppen utropades storfavoriten Bold Eagle av många till världens genom tiderna bästa travare – detta efter att ha lekt sig till segern på den snabbaste tiden i Europa någonsin,1.08,3.

I finalen uppträdde dock Bold Eagle stinglöst och kunde inte utmana om segern, trots ett bra lopp i andrapar utvändigt.

Blågule Nuncio orkade för sin del inte fullfölja från dödspositionen.
I stället blev det Björn Goop som tog hem loppet på nytt med tioårige Timoko. En storstjärna hemma i Frankrike och sedan länge den rikaste hästen i hemlandet med 44 miljoner på kontot. I Elitloppet ramlade det in tre miljoner till.Björn Goop laddade hårt från start med Timoko och kom till spets före första sväng och sedan ledd loppet hela vägen. Anhängarna fick över 30 gånger tillbaka på vinnarspelet!

Efter en öppning på 1.08,0 första 500 meterna fick Timoko ta det lugnare och sedan dra på igen. I den sista kurvan körde Goop för allt vad tygeln höll och Timoko blev helt ensam den sista biten.

– Jag är lika chockad som alla andra. Det var först 100 kvar jag förstod att det var klart. Jag satt och tänkte på Bold Eagle. När kommer han, tänkte jag, när kommer han?! Men han hann aldrig ifatt oss.

Björn Goop var märkbart tagen. En svensk kusk som fått förtroendet att köra den franske stjärnan de senaste åren.

– Timoko är en exceptionell individ. Han reser sig alltid. Tänk att han har varit slagen av Bold Eagle så många gånger och nu får vinna Elitloppet och slå honom. Hästen får bara tävla tioåringssäsongen ut hemma i Frankrike och alla känner att slutet är nära.

Dansade på upploppet
Stålhästen Timoko tävlade i sin femte raka elitloppsfinal, något bara Johnny Takters Nealy Lobell mäktat med tidigare.

Richard Westerink – ägaren och tränaren – tog sig springande över innerplan till upploppet efter målgången och stod och dansade med landsmän i regnet som just hade börjat skvätta efter den soliga dagen på Solvalla.

– Timoko, Timoko, Timoko!
Richard Westerink stämde upp i hejarklacken från publikplats.
– Det här är det finaste lopp som finns i världen och jag kan inte förstå att han kunde vinna här i dag. Jag som sa att ingen kunde slå Bold Eagle …och så är det min häst som gör det. Han är en stjärna. Det är min Timoko …det är er Timoko, sa Westerink med en nick mot publiken när han lite senare intervjuades på segerpodiet.Dystert runt Bold Eagle
Andrapriset i Elitloppet gick till Daniel Redéns Propulsion som spurtade vasst för Johan Untersteiner. Åke Svanstedt blev trea med fjolårstvåan Resolve efter en smygare.
Storfavoriten Bold Eagle blev bara fyra i Elitloppet efter sin fina resa i finalen. Nuncio slutade femma.

Bold Eagles kusk var nedstämd efter loppet
– Det blev för jobbigt med två heat för hästen, sa Franck Nivard.
Stefan ”Tarzan” Melander var inte lika missnöjd med fjolårsvinnaren Nuncios insats.
– Det blev ett tufft lopp. Vi kommer igen.